روستاي هونجان از توابع شهرضا که در 60 کيلو متري و جنوب شرقي شهرستان واقع شده است . از شمال به روستاي اسفرجان از سمت جنوب به کوه معروف علي جوق و منطقه حنا واز شرق به رودخانه تنگ چاييده  و کوه ايزد خواست و از غرب به گردنه خروس گلو و جاده سميرم به شهرضا و کهرويه محدود است .

هونجان داراي زمستان هاي سرد و بهار و تابستان هاي معتدل است . در فصل بهار و تابستان با توجه به آب و هواي خوب پذيراي مسافران از شهر ها و نقاط مختلف مي باشد . تفرجگاه هاي معروف مي توان به زر چشمه و بيشه هاي مسير رودخانه  و آبکا که داراي آب معدني است اشاره کرد . در فصل هاي بهار و تابستان با توجه به ييلاقي بودن منطقه همه ساله پذيراي 350 خانوار عشايري مي باشد .

آداب و رسوم ماه محرم و صفر اين روستا که در نوع بي نظير است . مراسم ازدواج با استفاده از ساز و نقاره محلي در مدت دو روز با در آوردن عروس در روز اول و داماد در روز دوم و رسم چوب بازي تا منزل داماد که مردم آن را همراهي  مي کنند و در عصر روز دوم با مراسمي داماد را اصلاح مي نمايند که بستگان و دوستان داماد با ريختن پول و هدايايي تا زماني که سلماني مشغول انجام اصلاح مي باشد به پايکوبي  مي پردازند .

مذهب همه مردم روستا شيعه الثني عشري است و با زبان ترکي صحبت مي کنند .

                                  

 به چند مورد ميتوان درباره اي قدمت و سابقه اي اين روستا اشاره نمود که داراي اسناد و مدارک مستند مي باشد    

   که  قدمت اين روستا به قرن چهارم يا پنجم هجري ميرسد .

1)   باقي مانده قلعه غازيان (جنگجويان) که در زمان مغول ساخته شده و بر اثر حوادث طبيعي تخريب شده است.

2)   سند مالکيت از زمان شاه عباس که يکنفر را مامور جمع آوري ماليات از اين روستا نموده که داراي اسناد و 

      مدارک مستند ميباشد که قدمت اين روستا را به قرن چهارم و پنجم هجري ميرسد.

3)   سنگ قبر هاي موجود از زمان زرتشتيان .

4)  سند خريد و فروش املاک که در زمان صفويه صورت گرفته  وهم اکنون موجود مي باشد.

5)   ساختمان قديمي که  350 سال پيش ساخته شده و تاريخي ترين حکاکي شده است و از تاريخ روستا است که به 

      قلعه اسماعيل كيخا معروف است .

7)  مسجد جامع با 280 سال قدمت تاريخي .

8)  يک تخته قالي موجود در موزه اي لور پاريس  بنا بر اظهار يکي از محققين دانشگاه اصفهان .

9)  قالي کخا بافت که در موزه  آستان قدس رضوي .

10)   باقي مانده ساختمان حمام قديمي که بنا بر دستور فتحعلي شاه قاجار احداث شده که سند ان موجود است و36

     تومان هزينه اي ساخت شده است و اين حمام بخاطر اين که حاکمان در فصل ييلاق مدتي را در منطقه زر چشمه  

     در جايي که بنام (يوردشاه) معروف است. اطراق مي نموده  به خاطر شکار نياز به حمام داشته دستور ميدهد که

     فردي به نام قاسم خان معروف به(قاسم خان قبا زر) مامور ميشود که اين حمام را بنا نمايد .

11) کشف تعدادي ظروف سفالي و اشياء ديگر از قلعه هاي قديمي

 

 

روستاي هو نجان از توابع شهرضا که در 60 کيلو متري و جنوب شرقي شهرستان واقع شده است . از شمال به روستاي اسفرجان از سمت جنوب به کوه معروف علي جوق و منطقه حنا واز شرق به رودخانه تنگ چاييده  و کوه ايزد خواست و از غرب به گردنه خروس گلو و جاده سميرم به شهرضا و کهرويه محدود است .


 

هونجان داراي زمستان هاي سرد و بهار و تابستان هاي معتدل است . در فصل بهار و تابستان با توجه به آب و هواي خوب پذيراي مسافران از شهر ها و نقاط مختلف مي باشد . تفرجگاه هاي معروف مي توان به زر چشمه و بيشه هاي مسير رودخانه  و آبکا که داراي آب معدني است اشاره کرد . در فصل هاي بهار و تابستان با توجه به ييلاقي بودن منطقه همه ساله پذيراي 350 خانوار عشايري مي باشد .


 

آداب و رسوم ماه محرم و صفر اين روستا که در نوع بي نظير است . مراسم ازدواج با استفاده از ساز و ناقاره محلي در مدت دو روز با در آوردن عروس در روز اول و داماد در روز دوم و رسم چوب بازي تا منزل داماد که مردم آن را همراهي  مي کنند و در عصر روز دوم با مراسمي داماد را اصلاح مي نمايند که بستگان و دوستان داماد با ريختن پول و هدايايي تا زماني که سلماني مشغول انجام اصلاح مي باشد به پايکوبي  مي پردازند .


 

مذهب همه مردم روستا شيعه الثني عشري است و با زبان ترکي صحبت مي کنند .


 

 


 

 


 

 


 

وجه تسميه :


 

در مورد وجه تسميه اين روستا مرحوم دکتر معين در جلد ششم فرهنگ معين در صفحات 2313 و 2314 چنين نگاشته است که هون نام قبيله اي از قبايل ترک (ژلو تاتار )که از حوالي شمال آسيا است که به نقاط ديگر مانند شمال چين و صحراهاي مغولستان و دشت هاي ترکمنستان و ايران  کوچ کرده و انتشار يافته اند. کلمه هون بعدها به هونان و بعد از آن هونجان تبديل شده است .


 

 


 

 


 

موقعيت تاريخي :


 

به چند مورد ميتوان درباره اي قدمت و سابقه اي اين روستا اشاره نمود که داراي اسناد و مدارک مستند مي باشد  که قدمت اين روستا به قرن چهارم يا پنجم هجري ميرسد .


 

1) باقي مانده قلعه غازيان (جنگجويان) که در زمان مغول ساخته شده و بر اثر حوادث طبيعي تخريب شده است.


 

2) سند مالکيت از زمان شاه عباس که يکنفر را مامور جمع آوري ماليات از این روستا نموده که دارای اسناد و مدارک مستند میباشد که قدمت این روستا را به قرن چهارم و پنجم هجری میرسد.


 

3)  سنگ قبر های موجود از زمان زرتشتیان .


 

4) سند خرید و فروش املاک که در زمان صفویه صورت گرفته  وهم اکنون موجود می باشد.


 

5) ساختمان قدیمی که  350 سال پیش ساخته شده و تاریخی ترین حکاکی شده است و از تاریخ روستا است که به قلعه اسماعیل کنی معروف است .


 

7) مسجد جامع با 280 سال قدمت تاریخی .


 

8) یک تخته قالی موجود در موزه ای لور پاریس  بنا بر اظهار یکی از محققین دانشگاه اصفهان .


 

9)  قالی کخا بافت که در موزه  آستان قدس رضوی .


 

10)  باقی مانده ساختمان حمام قدیمی که بنا بر دستور فتحعلی شاه قاجار احداث شده که سند ان موجود است و36 تومان هزینه ای ساخت شده است و این حمام بخاطر این که حاکمان در فصل ییلاق مدتی را در منطقه زر چشمه  در جایی که بنام (یوردشاه) معروف است. اطراق می نموده  به خاطر شکار نیاز به حمام داشته دستور میدهد که فردی به نام قاسم خان معروف به(قاسم خان قبا زر) مامور میشود که این حمام را بنا نماید .


 

11) کشف تعدادی ظروف سفالی و اشیاء دیگر از قلعه های قدیمی .


 

 


 

 


 

ویژگیهای اجتماعی  :


 

روستا فعلا با داشتن 5792 نفر جمعیت 1212 خانوار از قدیم الایام دارای افراد صاحب نظر در علم و مذهب بوده اند به طوری که 24 جلد قران خطی و افراد روحانی که بدرود حیات گفته اند گویای این حقیقت است.


 

مکتب خانه اولین مدرسه در سال 1307 توسط مرحوم سید حسین خاتون آبادی و دو فرزندش که به شغل معلمی اشتغال داشته اند در هونجان تاسیس می شود که از پایه اول تا ششم دانش آموز به تحصیل اشتغال داشته اند .هم اکنون دارای 90 درصد با سواد به اساس امار وسوابق موجود در مدارس و دبیرستان و بیش از 1100نفر دیپلم و مدارک لیسانس تا دکترا می باشد که اکثرا در ادارات و کارخانجات مشغول به کار می باشند.


 

با توجه به این که در سال 1345 دبیرستان در این روستا تاسیس شده و قبل از این تاریخ دانش اموزان در دبیرستان های شهرضا و اسفرجان به تحصیل مشغول بوده اند . و فعلا دارای 1400 دانش اموز از سطح ابتدایی دیپلم در روستا مشغول به تحصیل در روستا هستند .


 

این روستا دارای تیم فوتبال نیز می باشد که از سالهای اخیر مقام هایی برای روستا بدست آورده که در قسمت ورزش روستا به این اشاره خواهد شد.


 

مهد قرآن  روستا هونجان با تعداد 70 نفر خواهر و برادر عضو در رابطه با حفظ و قرائت قران و تواشیح در سال 72 تاکنون به کار خود ادامه داده است . که بسیار موفق بوده.


 

مردم روستا تماماّ معتقد به اسلام و شیعه اثنی عشری و متدین و خدا را شکر می گویند که حتی یک نفر تاکنون وابسته به هیچ گروه یا مذهب دیگر در این روستا پا نگرفته است .


 

 


 

 


 

 


 

موقعیت اقتصادی :


 

روستا با رودخانه با برکت زر چشمه و ده رشته قنات 300 هکتار زمین زراعی و باغات سیب 70000 هکتار مراتع درجه دو در سطح شهرستان دارای 150 واحد دامداری که اگر به مشکلات کشاورزی و دامداری روستا و طرح آب خیز داری توجه شود از پتانسیل های خوبی جهت اشتغال زایی و تولیدات کشاورزی و دامداری بهره مند است. تولیدات سیب درختی که صادرات به خارج از کشور می باشد یا تولید  سالانه در حدود 2000 تن در سال می باشد . این روستا دارای 500 کارگاه قالی بافی، شش واحد کارگاه صندوق سازی 10، واحد مرغداری ، 20 واحد گاو داری سنتی،60 واحد ( قصابی،  بقالی، تعمیر گاه موتور آرایشگاه،  نانوایی ) است .


 

 


 

 


 

امکانات رفاهی عمرانی اداری:


 

1) 8 واحد آموزشی 2) آزمایشگاه  3) اردوگاه فرهنگی تربیتی 4) سالن ورزشی 5) کانون فرهنگی 


 

6) کتابخانه  7) پارک جنگلی زر چشمه که در سال پذیرای هزاران مسافر است می باشد .8) خیابان کشی 


 

9) کانال مسیر اب 10)  بلوار ورودی 11) تامین روشنایی خیابان ها و معابر 12) خانه ترویج 13) مجتمع بهزیستی 14)سازمان آب 15) شرکت تعاونی 16) مهد قرآن 17) قرض الحسنه 18) انجمن مدد کاران امیرالمومنین 19) انجمن خیریه 20) مخاربرات  21) پایگاه بسیج 22) پاسگاه انتظامی 23) مرکز بهداشتی درمانی 24) خانه بهداشت 25) حسینیه، بیت العباس ، مسجد جامع ،مسجد باقر العلوم، مسجد امام صادق (ع)  26) 2واحد حمام عمومی 27) ایستگاه ماهواره برنامه های تلویزیونی 28) مطب دکتر  داروخانه، دندانپزشکی  29 ) جمع آوری زباله از منازل

 

معرفي اجمالي روستاي هونجان